Tablou apocaliptic al Romaniei, zugravit de deputatul Bejinariu
2010-01-30 - Monitorul de Suceava Eugen Bejinariu
Deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu a zugravit în culori sumbre situatia economico-sociala a României la o luna de la instalarea noului Guvern Emil Boc, criticând neprofesionalismul guvernantilor si lipsa de perspectiva.
Bejinariu a aratat ca intrarea în vigoare a noii legi de salarizare a bugetarilor conduce la o diminuare cu 40% a lefurilor în sistemul de învatamânt si cu 50% în sistemul de sanatate. Asupra sistemului bugetar, a subliniat deputatul PSD de Suceava, planeaza concedieri masive, urmând a fi disponibilizate peste 30.000 de persoane din administratia publica locala, tot atâtea din sistemul medical, 15.000 de profesori ale caror posturi au fost desfiintate, peste 3.000 de asistenti sociali si 3.000 de angajati din sectorul energetic. „E un tablou destul de sumbru. Prin reorganizarile din scoli si spitale, educatia si sanatatea din mediul rural sunt grav afectate, marindu-se deja decalajele existente fata de mediul urban. Impozitele si taxele locale au crescut cu 20%, iar facturile la utilitati au crescut si ele cu 20%. Mai mult de 2,5 milioane de familii nu au bani pentru plata energiei termice si electrice. În aceste conditii, PSD a solicitat înghetarea pretului la utilitati ca masura de compensare partiala a diminuarii dramatice a veniturilor”, a spus Bejinariu.

„Situatia este foarte critica, iar neprofesionalismul guvernantilor se vede”

Cresterea somajului în România reprezinta, în opinia parlamentarului social democrat, un rezultat imediat al guvernarii PD-L. Bejinairu a aratat ca în acest an somajul va afecta circa un milion de români. El s-a referit la situatia pensionarilor care au ramas fara sprijin pe vremuri de criza, subliniind ca punctul de pensie va scadea sub 40% din venitul mediu brut pe economie, în loc sa creasca la 45%, „asa cum a cerut PSD”. „La actuala reducere a pensiei se adauga cresterea necontrolata a preturilor la bunuri si servicii, a taxelor si impozitelor, ceea ce înseamna scaderea puterii de cumparare cu 15%. Guvernul Boc a desfiintat ajutoarele acordate familiilor de pensionari sub forma de alimente, iar pensionarii nu vor mai beneficia în 2010 de compensarea în bani a tichetelor de calatorie neutilizate”, a spus Bejinariu. El a precizat ca bugetul alocat agriculturii ajunge doar pâna în februarie si ca subventiile au fost eliminate. Potrivit lui Bejinariu, populatia va resimti în mod direct efectele eliminarii subventiilor, prin cresterea preturilor la alimente cu 30%-40%. De asemenea, a mentionat deputatul PSD de Suceava, peste 70% din fermele de subzistenta îsi vor înceta activitatea, 30.000 de salariati îsi vor piere locurile de munca si peste jumatate dintre crescatorii de animale îsi vor închide exploatatiile actuale. „În educatie, alaturi de reducerea salariilor, fondurile pentru investitii au scazut cu 30% fata de 2009. Efectele sunt foarte clare: elevii vor ramâne fara profesori în mediul rural si se vor înghesui în mediul urban. Vom asista la o crestere a ratei abandonului scolar si asa foarte ridicata, pentru ca în mediul rural elevii vor fi nevoiti sa mearga zeci de kilometri ca sa ajunga la scoala”, a explicat parlamentarul social democrat. Bejinariu a mai spus ca în sistemul medical fondurile ajung doar pâna în luna august, ceea ce înseamna ca în vara sistemul va intra în blocaj total, nu vor mai exista medicamente compensate, iar multi profesionisti vor pleca din tara.
„Acesta este tabloul desenat de guvernarea PD-L, care-l are în frunte pe Emil Boc. Situatia este foarte critica, iar neprofesionalismul guvernantilor se vede”, a conchis Bejinariu.
Articol preluat din Monitorul de Suceava
 
 
  Articole si interviuri din presa
 
© Bejinariu.ro 2008