Obiectiv de Suceava - 03-2006
2006-03-08 - Obiectiv de Suceava Eugen Bejinariu
Cea mai mare cantitate de informatie se obtine astazi prin mijloacele mass-media si īn primul rīnd prin programele centrale si locale de televiziune.
Cartea este citita din ce īn ce mai putin, chiar si īn liceu. Internetul este generos si pentru elevi si pentru studenti. Intre biblioteca, caminul cul­tural si casa de cultura, televiziune, radio, diverse manifestari culturale si internet s-a creat o reala concurenta, ale carei urmari le putem evalua doar partial. Macar daca posturile de televiziune ar extinde programele cu caracter cultural: filme romānesti, momente semnificative din istoria cul­turala a tarii, carti si autori de carti, comunicarea culturala cu tarile europene etc.
In perioada de iarna si cu deosebire īn zilele de sīmbata si duminica oamenii īsi petrec mult timp īn fata televizorului. Ei au īnca mare īncredere īn tot ceea ce se transmite pe posturile tv. Atunci cīnd o persoana este īn situatia de a sustine un adevar sau o eventuala inexactitate, vom auzi argumentul „cel mai important" expri­mat īn vorbele „...ca doar asa am auzit/vazut la televizor".
Sociologii din mass-media cunosc aceasta realitate si ca urmare procedeaza īn consecinta. Propun ca īn momentele de vīrf īn audienta sa fie date anumite informatii de „interes", frecventa unor stiri se īncadreaza īn modelul „picaturii chinezesti", sunt folosite imagini cāt mai impunatoare etc. Prin urmare, sunt adoptate modalitati specifice manipularii. Si spun aceasta cu mare convingere. Dc fapt nu cred ca mai avem multi semeni care nu recunosc, fie si numai īn forul lor interior, functionarea tot mai activa si cu urmari a acestui proces al manipularii.
Nu voi aduce drept exemplu lunga si nesfīrsita truda, atīt de prezenta pe ecranele tele­vizoarelor, pentru numararea termopanelor si a obiectelor de arta din strada Zambaccian, spre a nu fi socotit subiectiv prin apartenenta mea politica la PSD. Voi veni cu un exemplu care priveste un proiect dc proportii si cu mari interese de ordin economic.
Īnca din guvernarea CDR, legislatura 1997-2000, din care au facut parte si actualii guver­nanti, a fost lansat proiectul de la Rosia Montana.
O analiza temeinica demonstreaza ca acest proiect nu reprezinta o lucrare de interes public si ca urmare nu justifica cu nimic acum punerea lui īn practica. Asadar, proiectul este foarte contro­versat, iar Academia Romāna socoteste ca punerea īn opera a acestui proiect ar provoca un dezastru economic si cultural īn zona.
In ultimul timp, toti urmarim pe canalele TV pe „un oarecare Gabriel" care, īn glas cu autori­tatea de cunoscator, ne asigura de solutii pentru rezolvarea poluarii de la Rosia Montana. Este o puternica ofensiva mediatica „pentru inducerea īn eroare a opiniei publice", spune Academia Romāna īn comunicatul sau recent dat publicitatii.
Articol preluat din Obiectiv de Suceava
 
 
  Articole si interviuri din presa
 
© Bejinariu.ro 2008