Bejinariu il acuza pe Boc ca a furat masuri anticriza din programul PSD
2010-03-27 - Monitorul de Suceava Eugen Bejinariu
80% dintre masurile anticriza „fluturate” de premierul Emil Boc la ultima sa interventie în Parlament sunt „furate” din programul PSD, iar restul sunt masuri palide, fara vreun efect asupra economiei. Afirmatia apartine deputatului PSD de Suceava Eugen Bejinariu si a fost facuta vineri, într-o conferinta de presa. Bejinariu a facut o scurta trecere în revista a situatiei economico-sociale din tara, concluzia fiind aceea ca „lucrurile se degradeaza pe zi ce trece”. Parlamentarul social democrat a declarat ca premierul Boc minte atunci când spune ca prioritatea guvernului o reprezinta locurile de munca si sprijinirea mediului de afaceri.
„Noi venim si spunem ca în programul de guvernare si în bugetul pe 2010 nu exista nici o masura de creare sau de mentinere a locurilor de munca. În 2010 estimam ca vom ajunge la un milion de someri. Îl întrebam pe domnul Boc unde sunt masurile de creare si mentinere a locurilor de munca. Putem spune ca actualul guvern nu-si propune crearea sau mentinerea locurilor de munca. Avem un buget care uita de someri. Seful misiunii de evaluare a acordului României cu FMI recunoaste ca în programul de guvernare nu sunt masuri care sa reporneasca motoarele economiei si sa creeze locuri munca”, a spus Bejinariu.

„Daca Politia a ajuns sa iasa în strada sa protesteze, este foarte grav”
El apreciaza ca afirmatia primului-ministru, cum ca rata somajului în România este mai mica cu 2% fata de media Uniunii Europene, nu este corecta si ca atentia trebuie îndreptata spre ritmul de crestere a numarului de someri, care este de trei ori mai mare decât media statelor europene.
Bejinariu a aratat ca, de când Emil Boc este seful Guvernului, numarul somerilor a crescut cu 360.000, ajungând de la 400.000, în decembrie 2008, la 760.000 în 2010.
„Domnul Boc vorbea despre grija pentru locurile de munca ale fiecarui cetatean. În 2010 sunt preconizate disponibilizari de 120.000 persoane din sectorul bugetar. Disponibilizarile adâncesc criza. În perioada de recesiune statul trebuie sa creeze locuri de munca, nu sa faca disponibilizari fara nici o viziune. Macar sa compenseze disponibilizarile prin crearea de alte locuri de munca. Altfel ne alegem doar cu costuri, scade consumul, scad contributiile la buget, cresc cheltuielile cu somajul si scade si mai mult sustenabilitatea sistemului de pensii. Vedem ca pe zi ce trece lucrurile se degradeaza în România, sindicatele ies în strada, profesorii, agricultorii si mai nou si Politia. Daca, într-o Românie europeana, Politia iese în strada nu sa faca ordine, ci sa faca proteste, este foarte grav”, a mentionat Bejinariu. El a mai spus ca datoria publica a României a explodat de la 21% din Produsul Intern Brut în 2008 la 40%, cât este estimata în prezent, si depaseste astfel pragul de sustenabilitate calculat de FMI la 35% din PIB.
Articol preluat din Monitorul de Suceava
 
 
  Articole si interviuri din presa
 
© Bejinariu.ro 2008