Bejinariu da vina pe Guvern pentru cresterea pretului benzinei
2011-03-11 - Monitorul de Suceava Eugen Bejinariu
Deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu considera ca principalul vinovat pentru cresterea pretului carburantilor este Guvernul României. Bejinariu a precizat ca preturile la carburanti au crescut în urma unei decizii administrative a Guvernului condus de Emil Boc de a creste accizele.

„Este inadmisibil sa vedem cum Guvernul priveste pasiv si face declaratii în fata camerelor de luat vederi cu privire la cresterea preturilor la carburanti, dând vina pe tot felul de chestiuni anexe, cum ar fi situatia din Orientul Mijlociu sau cresterea pretului la barilul de petrol”, a spus Eugen Bejinariu.

El a adaugat ca, dupa scumpirea carburantilor, românii ar trebui sa se astepte si alte cresteri de preturi. În acelasi timp, deputatul PSD a aratat ca în momentul de fata problema nu este privatizarea companiei Petrom, ci faptul ca statul român nu a folosit pârghiile de care dispune pentru a stopa abuzurile care au dus la cresterea pretului la combustibili.
„Sa ne aducem aminte ca cel care a angajat privatizarea Petrom în anul 2000 este Traian Basescu. Si stim foarte bine ca memorandumul cu Banca Mondiala, care este un document public, la îndemâna oricui, deci poate fi consultat inclusiv de Emil Boc, a fost semnat de Traian Basescu. La fel de public este si raportul Comisiei Senatoriale care a examinat privatizarea Petrom si care nu a gasit nici o neregula în aceasta constructie”, a aratat Bejinariu.

Bejinariu sustine ca Executivul beneficiaza de pe urma scumpirii carburantilor

Deputatul PSD a mai declarat ca Executivul, condus de Emil Boc, ar trebui sa verifice respectarea de catre compania OMV a programului asumat de investitii, modernizare si dezvoltare a Petrom. Bejinariu este de parere ca Executivul ar trebui sa solicite Consiliului de Administratie al Petrom sa prezinte o situatie clara a furnizorilor, contractorilor si subcontractorilor, precum si a modul în care au fost organizate licitatiile pentru atribuirea contractelor de catre Petrom. „Guvernul poate solicita Consiliului Concurentei sa verifice tot ceea ce se întâmpla la toate societatile care lucreaza cu carburanti si ar putea sa gaseasca solutii sa opreasca acest tavalug al preturilor. Dar stim foarte bine ca Guvernul nu doreste acest lucru. Pentru ca, pe de o parte, îl plânge pe cetatean, pe român, iar pe de alta parte este multumit ca aceste preturi cresc zi de zi, iar accizele, impozitele care se colecteaza la stat sunt tot mai mari. Deci Guvernul beneficiaza de aceste cresteri de preturi”, a mai spus Bejinariu.
Articol preluat din Monitorul de Suceava

Articole si interviuri din presa